fata noptii

revista blogurilor

th gautier despre baudelaire (1)

„În contrast cu moravurile oarecum libertine ale artiștilor, Baudelaire avea vanitatea de a respecta cele mai stricte conveniențe,iar politețea lui era excesivă, până la a părea afectată. Își cântărea frazele, nu întrebuința decât cuvinte bine alese și pronunța anumite vorbe într-o manieră particulară, ca și cum ar fi vrut să le sublinieze și să le dea o importanță misterioasă. Avea în voce italice și majuscule inițiale. Disprețuia gustul pentru caricatură, atât de apreciat la Hotel Pimodan, căci i se părea grosolan și artificios, dar nu-și refuza paradoxalul și excesivul.”
@Octavian Soviany

Octavian Soviany

CHARLES BAUDELAIRE

Prima dată l-am întâlnit pe Baudelaire pe la mijlocul lui 1849 la Hotel Pimodan, unde ocupam, aproape de Fernannd Boissart, un apartament fantastic, care comunica cu al său printr-o scară secretă, ascunsă în grosimea peretelui, ce trebuie că o bântuiau umbrele frumoaselor iubite cândva de Lauzun. Aici se găsea acea superbă Marix care, foarte tânără, pozase pentru Mignon de Scheffer, iar mai târziu pentru Gloria distribuind coroane de Paul Delaroche, ca și cealaltă frumusețe, pe atunci în toată splendoarea ei, care i-a inspirat lui Clesinger Femeia cu șarpele, această marmură în care durerea se aseamănă cu paroxismul plăcerii și care palpită cu o intensitate de viață pe care dalta n-o atinsese nicidată până atunci și nici n-o va mai atinge niciodată.
Baudelaire era încă un talent inedit, pregătindu-se din umbră pentru lumină,cu acea voință tanace care, la el, însoțea inspirația, dar numele lui începea deja să se răspândească…

Vezi articolul original 1.226 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la iulie 2, 2014 de în Octavian Soviany şi etichetată , , , , , , .

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 15.899 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat: