fata noptii

revista blogurilor

Revista literara o necesitate vesnic vie!


„Iulian Grozescu

Iulian Grozescu – s-a nascut la 20 ianuarie, 1839, in satul banatean Comlosu Mare, in familia preotului Ioan Grozescu. Tanarul Iulian a urmat studiile liceala la Timisoara, Arad si Oradea. A urmat Dreptul la Pesta. In perioada studiilor universitare a publicat poezii la reviste precum Concordia, revista umoristica Strigoiu, iar in 1863 apare tot la Pesta, revista satirica Umoristu, condusa de George Ardelean, la care Iulian se alatura ca redactor. Aici are ocazia sa lege o trainica prietenie cu primul Redactor al revistei, tanarul Iosif Vulcan, nascut la Holod-Bihor, la data de 31 Martie,1841, intr-o familie de preoti, avea sa studieze avocatura, dar literatura la castigat de partea ei pentru intreaga lui viata.
Iosif Vulcan.

Iosif_Vulcan
La 5 iunie 1865 merituoasa revista Familia fondata de Iosif Vulcan, isi incepe aparitia, iar Iulian Grozescu de la bun inceput devine redactor al acesteea, publicand la randul sau poezii, nuvele, traduceri, recenzii, s.a.m.d. In Nr.1 al revistei redactorul comlosan declama: “Sculati-va umbre marete ale trecutului glorios!”(Caderea Timianei – nuvela istorica).”

Poezia

Metafizica inspiratiei literare, bineinteles a acelei laturi calitative a metafizicii, tine vesnic vie si invietoare sursa inspiratiei si gandirii noastre inspre un univers al frumosului vietii in general. Chiar daca uneori metapsihic, adica nedemonstrat stiintific, se stie ca tot ceea ce omul poate concepe si gandi, viata si experienta a demonstrat ca poate fi si realizabil, intrandu-se in lumea realitatilor.
Marii titani ai gandirii si creatiilor literare sau tehnice au dovedit asta intotdeauna dealungul intregii istorii omenesti. Asta insemnand ca Duhul creatiei divine din care am fost adusi in viata supravietuieste, inspirandu-ne continuu ideea libertatii, civilizatiei, si a individualitatii fiintei noastre! Eticul si esteticul tin de legitatile creatiei din inceputuri, in aceste legitati omul a fost asezat si facut responsabil a le implini si respecta!
Omul insa a pacatuit, si pacatuieste, dar se si straduieste continuu sperand sa-si recastige acel omenesc, natural si sfant drept la o viata libera, egala…

Vezi articol original 1.526 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 8,250 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat asta: