fata noptii

revista blogurilor

Uniunea Europeană: abordări de dreapta şi de stânga

Presa franceză (Le Monde, Alain Salles ) anunţa ieri priorităţile preşedintelui François Hollande pentru relansarea Europei. Acestea vor fi prezentate în Consiliul European care se va desfăşura în 26 şi 27 iunie 2014 şi vizează o abordare diferită de cea a popularilor care se fac auziţi, mai ales, prin vocea cancelarului german, doamna Merkel. În principiu, domnul Hollande militează pentru relaxare fiscală şi investiţii, în timp ce gruparea populară îşi menţine opţiunea de austeritate. Din aceste considerente se prefigurează o abordare rigidă a problematicii din partea ambelor părţi, chiar dacă tonul discuţiilor va fi unul destul de moderat, aşa cum ne-au obişnuit deja liderii UE.
Dar să revenim la cele cinci principii enunţate de preşedintele francez, principii care e posibil să fi fost aprobate de liderii socialişti reuniţi la Paris în 21 iunie a.c., respectiv premierul italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), premierul român Victor Ponta (PSD), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) şi Elio Di Rupo (Belgia) (mediafax.ro). Aşadar, acestea sunt: o politică economică orientată spre creştere; lupta împotriva şomajului juvenil; o politică europeană comună în domeniul energiei; gestionarea fluxurilor de migraţie; o simplificare substanţială a instituţiilor europene, probabil şi a a birocraţiei şi a cheltuielilor specifice.
Cel puţin două ar fi direcţiile de acţiune gândite de Palatul Elysee, care ar fi trebuit explicate de oficialii români la întoarcerea din Paris:
În primul rând care este conţinutul concret ce se ascunde în spatele sintagmei politică energetică europeană, ştiut fiind că România are rezerve importante de combustibil fosil şi este îndreptăţită să-şi valorifice acest potenţial. Evident că politica comunitară in domeniu energetic include două componente, anume rezervele interne ale UE şi aportul extracomunitar. Cum vor fi gestionate, în ce măsură statele membre care deţin rezerve energetice vor dispune de propriile resurse, cum este gândit preţul energiei, etc, sunt teme de interes general iar reprezentanţii noştri la forurile europene ar trebui să negocieze în interes naţional această importantă componentă de politică continentală, cu evidente conotaţii strategice.
În al doile rând, gestionarea fluxurilor de migraţie este o abordare politică care vizează direct ţara noastră, cetăţenii noştri fiind tot mai fecvent şicanaţi în ţările occidentale. Nu lipsit de interes este faptul că o astfel de tratare a temei a apărut şi în rândurile popularilor europeni, ca să nu mai amintesc aici de orientările considerate radicale, antimigraţioniste ori xenofobe, rezultând că întregul spectru politic occidental este favorabil unei politici diferenţiate şi specifice privind estului european, aici intrând desigur pe lângă România şi Bulgaria- colega noastră de suferinţă, dar şi viitoarele state cu presupus parcurs european gen Ucraina de vest (probabil că aşa se va contura o entitate statală la nord de ţara noastră) şi o parte din Republica Moldova (mai mult ca sigur fără Transnistria şi Găgăuzia), posibil şi Georgia.
Ar fi fost de dorit ca reprezentanţii noştri să se opună unei astfel de abordări în cadrul discuţiilor care s-au purtat în familiile politice din care fac parte dar şi să informeze opinia publică din ţară în legătură cu modul în care este văzută această problemă în diferite grupări politice şi cancelarii europene, eforturile proprii pentru a evita astfel de decizii, respectiv modalităţile de acţiune viitoare pe care şi le propun pentru promovarea intereselor naţionale. Este posibil ca aşteptările mele să fie oarecum fanteziste ori anacronice dar cred ca sunt totuşi de bun simţ. Evident că spaţiul mediatic de toate genurile este suficient de generos pentru a nu fi invocat un asemenea impediment.
Amintesc în context că fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, susţinea recent că „mitul egalităţii de drepturi şi responsabilităţi între toate statele UE” trebuie să înceteze (http://www.puterea.ro/, 23.05. 2014), fapt ce mă duce cu gândul la existenţa unor preocupări din partea celor care se ocupă cu viitoarea arhitectură europeană de natură a instituţionaliza ceea ce există deja în fapt, respectiv o Europă cu două sau mai multe viteze, adică o Europă în care unii sunt mai cocoşi decât ceilalţi, iar asta chiar este o chestiune pe care politicienii români trebuie să o gestioneze cu mare atenţie.

de admin

Publicitate

3 comentarii la “Uniunea Europeană: abordări de dreapta şi de stânga

 1. Zorin Diaconescu
  iunie 25, 2014

  Nici UE nu mai e ce-a fost odată 🙂

  Apreciază

  • admin
   iunie 25, 2014

   E normal ca UE sa se „miste” dar la fel de normal este ca si ai nostri sa apere interesele celor pe care ii reprezinta.

   Apreciază

 2. Pingback: Ce s-a mai întâmplat pe 25 iunie? | CRONICA REZERVISTULUI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

 • 16.170 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat: