fata noptii

revista blogurilor

Te slăvim, ţară nouă!


Te slăvim, ţară nouă!

de  Eusebiu Camilar, Suto Andras, Romulus Rusan, etc

Editura ESPLA, 1960

 

„Culegere de reportaje” menite să sublinieze realizările socialismului în România, uneori în contrapondere cu tarele societăţii burgheze evidenţiate cu talent şi convingere patriotică de cei 37 autori, români şi maghiari deopotrivă, printre care îi amintim pe : Arghezi, Călinescu, Rusan, Mandric, E. Barbu, Bîrlădeanu, etc.

Eusebiu Camilar se întrece pe sine când zugrăveşte transformările revoluţionare prin care a trecut Maramureşul. După ce arată starea de înapoiere şi mizerie a moroşenilor în epoca burgheză, Camilar străbate Ţara Maramureşului în lung şi în lat pentru a surprinde viaţa nouă, plină de împliniri de pe aceste plaiuri. Măsura talentului său o dă descrierea satului Giuleşti, aflat la câţiva km de Sighet, într-o zonă puţin colinară. Redau un fragment fiindcă mi s-a părut savuros:

„ Judece bunii noştri cititori ce-ar fi simţit, aflînd că sătişorul, cu abia 800 de fumuri, are o baie comunală, o şcoală de şapte ani, cu etaj, şapte săli de clasă şi o sală de festivităţi! Judece bunii noştri cititori ce-ar fi simţit, aflînd la Giuleşti căminul cultural pe terminate, staţionarul cu 16 paturi, casă de naşteri şi o bibliotecă sătească cu peste 2000 de cărţi. Dar magazinul universal? Dar podurile de beton? Dar echipa artistică, alcătuită din 80 de fete şi feciori? Dar cei peste 20 de copii aflaţi la şcoli medii şi superioare?

Un fapt extraordinar este transportul bolnavilor şi aducerea medicamentelor! Să binevoiască cititorii noştri a afla că la trebuinţă şi la apelul prin telefon, pînă şi aici, în creierii munţilor, la Giuleştii Maramureşului, soseşte maşina „Salvării” şi coboară aviaţia sanitară, iar bolnavii grav sînt duşi degrabă la Sighet sau la Cluj!”

Astea cu Giuleştii din „creierii munţilor” şi cu „aviaţia sanitară” m-au dat pe spate!

Dar nici Suto Andras nu se lasă mai prejos atunci când relevă binefacerile socialismului pe plaiurile secuieşti, de această dată: „ … de-a lungul Mureşului combinele Bucureştiului plutesc ca nişte corăbii colorate pe marea lanurilor; aici vuiesc locomotivele Reşiţei, strungurile Aradului, tractoarele Oraşului Stalin; oriunde te-ai îndrepta, peste tot pulsează victorios ritmul muncii creatoare care cuprinde toată ţara.” Prin intermediul personajului Szasz Gyorgy, muncitor, Suto Andras rememorează regimul odios al burghezimii reacţionare: „În vremurile acelea locuiam în nişte colibe dărăpînate prin care sufla vîntul. Mîncam mămăligă, dimineaţa, la prînz şi seara. Nu existau pe atunci, tovarăşe, nici cantine, nici dormitoare, nimic afară de munca istovitoare.” Şi peste tot străbate, ca un fir roşu, mulţumirea secuilor că trăiesc în România Populară, unde „fiecare om al muncii, fără deosebire de naţionalitate, şi-a găsit patria sa adevărată, liberă, să cultive cu conştiinţa educatorului comunist sentimentul măreţ al dragostei pentru patria comună a celor ce muncesc!” Şi toate acestea, precum şi multe altele enumerate pe parcursul reportajului „sînt datorate Republicii Populare Romîne, politicii naţionale leniniste a partidului.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la martie 11, 2013 de în carti faine şi etichetată , , , , , , .

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 8,330 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat asta: