fata noptii

revista blogurilor

Der Kampf der Kaiser und Kalifen (nr.3/octombrie 2012)

Der Kampf der Kaiser und Kalifen

de

Hans Miksch

Volumul de faţă tratează pe larg luptele dintre creştini şi otomani de-a lungul întregului Ev Mediu. Reuneşte de fapt trei studii care puteau să apară şi independent, fiind astfel atinsă formula comercială de trei în una. Este vorba despre: 1. Wir sehen uns beim Goldenen Apfel;  2. Ungarn zwischen Kreuz und halbmond;  3. Wien- das Stalingrad der Osmanen.

Fiecare carte-capitol al volumului are o impresionantă Anexă (între 30 şi 60 de pagini) care include tabele cu ţările şi conducătorii zonelor analizate, o vastă bibliografie de specialitate, indice de nume de persoane, respectiv de localităţi amintite în lucrare, precum şi propriul cuprins.

Istoria luptelor dintre otomani şi creştini tratează, de multe ori, acest subiect într-o viziune integratoare, europeană, modernă deci- probabil aşa cum vor arăta tratatele şi studiile istorice ale viitoarei UE, atunci când gradul de integrare va fi suficient de profund pentru a se putea vorbi de o entitate politico-geografică cu identitate şi voinţă aparte.

Din această perspectivă îmi exprim regretul că astfel de cărţi nu sunt traduse şi în limba română deoarece ar contribui la o altfel de înţelegere a istoriei europene şi la o mai interesantă plasare a rolului jucat de Ţările Române în contextul istorico-regional. Este foarte probabil ca acestă viziune să nu ne fie deosebit de favorabilă dar cunoaşterea modului în care suntem receptaţi de către alţii este imperios necesară atât pentru a înţelege mai corect actuala noastră imagine – ca popor, în Europa, respectiv pentru a încerca să corectăm eventualele erori de judecată, interpretare, context, etc. care pot apărea într-o astfel de sinteză complexă.

Impresia lăsată de tonul volumului este aceea că, potrivit autorului- şi implicit a numeroaselor studii ce constituie bibliografia central şi vest-europeană, războiul cu Imperiul Otoman a fost de fapt al catolicismului- sub multiplele sale faţete şi moduri de exprimare- care a fost scutul efectiv al Europei, în timp ce ortodoxismul a avut doar participări episodice.

Un volum care merită cu siguranţă citit, evaluat, meditat, nu numai de către istorici ci şi de politicieni, formatori de opinie şi, de ce nu, de simpli cetăţeni doritori să cunoască şi alte puncte de vedere ale unei problematici care îi vizează şi le afectează viaţa cotidiană chiar dacă aceasta îşi are sorgintea în negurile istoriei.

Carti faine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la octombrie 7, 2012 de în carti faine şi etichetată , , , , , , , , , .

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 15.887 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat: