fata noptii

revista blogurilor

SUA (nr.3/octombrie 2012)


                                                             

SUA

 de  John Dos Passos

      Romanul este considerat, la momentul primei ediţii, drept unul dintre marile scrieri ale generaţiei pierdute  americane, pentru ca treptat, odată ce influenţele politice se consolidează pe scena de peste ocean,  să devină doar un vast roman documentar, iar  în final să fie amintit doar ca sursă de inspiraţie pentru generaţiile următoare mai ales în ceea ce priveşte forma şi structura trilogiei. Este cert însă faptul că o mare parte a ceea ce a apărut sub sintagma de roman modern  ori roman al secolului 20,  este influenţat de modul de abordare novator al lui Dos Passos, asta atât în SUA, cât şi în Europa.

      Evident că SUA  este o trilogie captivantă şi puternic ancorată în realităţile economice, politice şi sociale ale unei Americi mai puţin cunoscute. Romanul acoperă o vastă perioadă, dinainte de 1900 şi până la războiul mondial, adică tocmai epoca care a dus la crearea a ceea ce cunoaştem astăzi sub numele de Statele Unite ale Americii. Aflăm astfel cum au germinat mişcările muncitoreşti, sindicale şi socialiste dar şi cum au fost ele gestionate până la destructurare, aflăm biografiile romanţate ale unor averi sau a vectorilor acestora, cum au luat naştere unele instituţii, concepte, ideologii, cum visul american  a fost efectiv o realitate pentru unii şi un coşmar pentru alţii. Aflăm mai ales cum s-a poziţionat SUA în raport cu primul război mondial, motivaţiile secrete ale intrării în conflict şi ce credeau americanii despre acest război, cum au fost prigoniţi pacifiştii, cum s-a consolidat pe timp de război renumitul patriotism american şi cum s-a intrat în război convinşi fiind că acesta este prilejul perfect pentru ca SUA să devină prima putere a lumii.

      O carte fascinantă, cum spuneam, care merită citită cu detaşare fiindcă ajută la înţelegerea lumii în care trăim, chiar dacă ar fi ca protagoniştii să se schimbe.

      Mai multe cărţi faine aici

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Octombrie 1, 2012 de în carti faine şi etichetată , , , .

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 8,250 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat asta: