fata noptii

revista blogurilor

Wassilissa (Les Koumiassine) (nr.2/septembrie 2012)


Wassilissa (Les Koumiassine)

de

Henry Greville

Editura J.Engelhorn, Stuttgart, 1884

        Volumul doi din romanul Wassilissa a apărut în seria Engelhorns allemeine Romanbibliotek, un mare proiect al editurii germane care şi-a propus să publice o selecţie a celor mai bune romane apărute în lume, cu scopul promovării literaturii de calitate pe tot cuprinsul spaţiului vorbitor de limbă germană. Este a cincea carte apărută în această prestigioasă serie iar faptul că a fost publicat separat acest volum mă duce cu gândul la faptul că există o anume autonomie între cele două scrieri.

       Romanul a apărut în Franţa în 1877 sub titlul Les Koumiassine, Henry Greville fiind de fapt pseudonimul doamnei Alice Durand, aceasta trăind între 1842 şi 1902. Deoarece a locuit o vreme în Rusia, unde de altfel s-a şi căsătorit cu Emile Durand- eminent profesor de drept, multe dintre romanele sale oglindesc societatea rusă, fiind astfel reverberări ale unor experienţe ori trăiri proprii.

      Şi Les Koumiassine reflectă viaţa unei familii nobiliare din Rusia, Contesa Koumiassine- tânără şi înfrăgostită, fiind protagonista scrierii în discuţie. Cărţile sale s-au bucurat de succes la public fiind traduse în mai multe limbi de circulaţie, astfel se face că Wassilissa a fost inclusă în celebra colecţie germană. Nu este exclus ca autoarea să se fi inspirat dintr-un basm rusesc, exploatat şi de alţi autori occidentali, despre frumoasa Vasilisa (regină în gracă) care rămâne orfană de mică şi are neşansa de a fi oropsită de o mamă vitrgă fără inimă. Cu ajutorul unei păpuşi fermecate eroina trece toate greutăţile şi se căsătoreşte cu Ţarul rus în unele variante, în altele scapă doar de mama vitrgă şi trăieşte fericită alături de tată până se căsătoreşte cu un chipeş fecior. E un filon narativ şi dramatic atrăgător care se pare că a stat la baza cărţii.

Mai multe despre o serie de carti faine aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

pagerank

Fatanoptii.wordpress.com Pagerank

Statistică

  • 11.009 hits

23.06.2014

Flag Counter

Arhive

Follow fata noptii on WordPress.com
%d blogeri au apreciat: