Doar până în 30 septembrie mai puteţi admira Expoziţia „Critica pudorii. Nudul în colecţiile de pictură şi sculptură ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca” şi ar fi păcat să o rataţi. Expoziţia reuneşte piese aflate în patrimoniul muzeului clujean, care îşi propune astfel să valorifice comorile deţinute prin manifestări publice temporare. Nu este de ignorat nici faptul că unele dintre ele sunt prezentate pentru prima dată publicului larg.
Vor putea fi astfel admirate opere de italianul renascentist Alessandro Varotari, alături de academiştii Lotz Karoly şi Marko Karoly, de picturile lui Pallady, Ressu, Tonitza, şi mulţi alţii, lista conducându-ne până în contemporanietatea culturală şi artistică autohtonă. Rezută astfel o interesantă perspectivă asupra eternului şi fascinantului mister feminin, ideea că frumuseţea corpului uman- considerat mult timp o expresie a perfecţiunii divine- transcede veacurilor, stilurilor ori naţionalităţilor.
Între 13-14 septembrie poate fi vizitată Expoziţia „Despre absenţă şi prezenţă” a artistului Adrian Scicluna din Malta, care se prezintă cu pictură şi artă video. Artistul a absolvit în 2011 Universitatea de Arte din Londra şi mai are la activ o singură personală, în 2009 la Centrul pentru creativitate din capitala Maltei. Cu „Of Absence and Presence” Scicluna îşi propune să exploreze mediile sociale şi urbane, modul în care aceste medii interacţionează cu stimuli artistici exteriori. Pretextul este folosit pentru realizarea unor mesaje artistice utilizând mijloace şi metode moderniste, interacţioniste chiar, astfel că rezultă un joc al virtualului suprapus şi/sau consonant realului, de natură a capta interesul celor deschişi la experimente.
Adrian Scicluna se doreşte un artist complex şi ancorat în realitate. Lucrările sale, valorifică posibilităţile de exprimare ale picturii, sculpturii, fotografiei, colajelor, virtualului, ect., motiv pentru care, probabil, merită atenţia noastă. Cei care nu au posibilitatea să vadă pe viu expoziţia sa pot opta pentru o plimbare virtuală prin lumea ciudată a maltezului, accesând acest link.
Bineînţeles că graficienii maghiari de la GADE, despre care am vorbit zilele trecute, vă aşteaptă până în octombrie dar expoziţia centenară (sculptură, ceramică şi plastică mică) dedicată artistului plastic Benczedi Sandor mai poate fi văzută doar până în 9 septembrie.
Sursă foto şi text: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, altele
Comentarii recente